Szerkesztési irányelvek

Kedves Barátunk! Köszönjük, hogy érdeklődsz az orti.hu szerkesztése iránt!

Vízió

Azért hoztam létre ezt az oldalt, mert hiszek benne, hogy a mai körülmények között nagy segítség lenne a hazai ébredező, identitását kereső zsidóság számára, ha folyamatosan kaphatna naprakész, érdekes, ugyanakkor autentikus információkat. Sok jó külföldi példa lebeg a szemem előtt, ami nekem személy szerint is sokat adott. Azt gondolom, hogy a magyarországi zsidó közösségben jelen van az a nyitott réteg, aki érdeklődik, és szívesen meghallgatja, hogy egyik-másik ügyben „mit mondanak az ortodoxok”. Különösen a neológ zsinagógákban van egy olyan réteg, ami valamennyire járatos a zsidóságban, mégis, nagy újdonságot jelentene számára, hogy van élő, virágzó, gondolkodó ortodoxia.

Ha te is tudsz hinni ebben a célban, akkor a részvételed nagy segítséget jelenthetne!

Az oldal távlati célja a napi 5 hír megjelenítése, ami jelentős impulzust adhatna sokaknak, gondolkodásra sarkallva őket az „élet nagy kérdésein”. De ez nem jelent semmiféle nyomást a résztvevőkre. Írj annyit, amennyit kellemesnek érzel, szokd meg, csak lebegjen a szemünk előtt egy ilyen cél.

Véleményem szerint különösen segít ebben a Facebook, amin az érdekes információk nagy sebességgel terjednek. Így manapság sokkal könnyebb lesz az oldalnak bekerülnie a köztudatba, mint ezelőtt néhány évvel. Sok embernek a hírolvasás, Facebookon való kattintgatás egyfajta kikapcsolódás. Ha már úgyis lazítani akarnak, legalább lazítsanak egy komoly tartalommal.

Ha azt gondoljuk, hogy van üzenetünk, azt most elmondhatjuk.

Témaválasztás

Ha bármilyen zsidó hagyományos tartalommal találkoztok, amiről azt érzitek, hogy hatással van rátok, írjatok róla. A webes forma előnye, hogy nincs hosszbeli megkötés: akármilyen röviden és akármilyen hosszan is lehet írni. Egyetlen érdekes Rási-kommentár, muszár, halacha vagy talmudi elbeszélés kapcsán is megoszthatjátok a gondolatotokat.

A lényeg az, hogy olyanról írjatok, amiről érzitek, hogy titeket is nagyon érdekel.

Mert arról tud az ember a leginkább lelkesen és magával ragadóan írni. Az őszinte lelkesedés egy jó márkajegye lehetne az oldalnak. Nagy előny a „lefordított” szövegekkel szemben.

Technika

Senkinek ne az legyen az akadály az írásban, hogy nehezére esik a technikával bánnia. Ha csak TXT-ben vagy DOC-ban elkülditek nekem emailben a cikket, felteszem szívesen. Innentől kezdve ez a szakasz csak azoknak szól, akik szeretik saját maguk megcsinálni az ilyesmit.

Minden cikkhez tartozik 1 kiemelt kép és a hossztól függően további illusztrációk. Fontos, hogy a kép ne legyen jogvédett, amit Google keresőben be lehet állítani szűréssel. A Pixabay nevű oldalon is nagyon sok jó kép van (talán mondanom sem kell, de a cniut szellemiségét tartsuk szem előtt a válogatásban).

Az idézetek és forrásaik dőlt betűvel szerepeljenek. Kiemelt idézetekhez használjuk a blockquote funkciót, ami a szerkesztőfelületen egy idézőjel formájú ikonnal érhető el. Ugyanezt használjuk, ha egy-egy fő gondolatot szeretnénk kiemelni (amit hosszabb cikkek esetén feltétlenül tegyünk meg, a gyorsolvasást megkönnyítendő). Ezeket a kiemelt mondatokat szedjük félkövérrel.

Közérthetőség, egyéb tanácsok

A cikk írása után adjunk meg 2-3 taget, amik a téma kulcsszavai, közérthető nyelvezeten. A szövegekkel mindenkihez szólunk, lehetőleg azokhoz is, akik semmit nem tudnak a zsidóságról. A tulajdonnevekhez és más meg nem kerülhető szakszavakhoz (pl. szent könyvek címei, híres rabbik nevei) használjuk a Glossary funkciót, ami egy beépített szótár. Az olvasók az egeret a szó fölé húzzák, és megadja a leírásukat. (Sajnos a magyar ragozást nem ismeri, ezért ha muszáj, kötőjellel válasszuk el a szót a ragjától.)

Az első néhány cikk megírása során azt tapasztaltam, hogy legjobb az, ha 1 napig hagyom „állni” a témát, és nem teszem közzé. Ugyanis mindig jut eszembe utólag néhány apróbb módosítás. Ehhez használjuk a Mentés vázlatként funkciót.

Rovatok

Kitaláltam egy rovatstruktúrát az első néhány cikk alapján, de ha van más ötlet, új rovatra vagy átnevezésre, azt írjátok meg.

  1. Embertársak: ember és embertársa közötti ügyek. Olyan témák, amik általános emberi pszichológiáról szólnak, zsidó megközelítésben.
  2. Lelkivilág: ima, Isten, hit, spiritualitás, személyiségfejlődés. Magánügyek, bén ádám leácmo.
  3. Népek: zsidó nép és más nemzetek. Miben különbözik, miért hiszik furcsának és közben mégis miért nem az. Miért vagyunk mások mint a többiek.

Egyelőre az a módszer, hogy egy cikk egy rovatba tartozik. Nem többe és nem kevesebbe.

Politizálás

Fontos, hogy legyenek közéleti reakciók, de akár gyakran „bulváros” témára is jó lenne reagálni. Amihez az emberek úgy érzik, hogy kötődnek, az adhat nekik egy nagy löketet zsidóság terén is, ha hallanak róla valami érdekeset, ami addig eszükbe sem jutott, vagy megmutatjuk nekik, hogy ezzel már a Talmud is foglalkozott.

Viszont az érzékeny témákkal kapcsolatban az állásfoglalás mindig nehéz ügy. Ezért egyelőre az a javaslat, hogy ha valakinek ilyesmi ötlete van, azt küldje el a közös levlistára: ortilevlista@gmail.com, amit mindnyájan megkapunk. És reagáljunk az ötletre gyorsan, nagy vonalakban, hogy alap pszáknak jó-e az adott szerző javaslata.

Kommentálás

Nincs kedvem az antiszemita kommenteket kinyesegetni. Feltételezem, hogy másnak sincsen. Az oldal célja nem az, hogy fórumot biztosítson az ellenkező hangoknak, hanem hogy lehetővé tegye, hogy egy olyan álláspont is nyilvánosságot kapjon, amit egyébként méltatlanul ritkán hallani. Ezért alapvetően nincsenek kommentek az oldalon. Ne ez jelentse a vonzerejét, hanem a cikkek tartalma.

Viszont. Arról álmodozom, hogy a cikkeket meg fogják osztani a Facebook-on az olvasóink, és a megosztás alatt fogják a véleményüket megírni. Ezeket pedig meg fogom próbálni követni, és ha különösen jó hozzászólás akad, akkor az bekerülhet a cikk alá, miután a hozzászólás szerzője erre üzenetben engedélyt adott.

Javaslatok?

Ha van bármilyen javaslat, ötlet, észrevétel, azt írjátok meg. Az oldal sikere mindannyiunk közös ügye, közös micvéje.

Köszönöm a figyelmet és a szellemi hozzájárulást!

Szántó-Várnagy Binjomin

Sziván 28., 5777
2017. június 22.