Az én zsidó Androidom

Hosszú időbe telhet, mire az ember képes megszokni egy újabb technológiát. A tablet sok szempontból meg tudja könnyíteni az életet, ha ügyesek vagyunk, nem megnehezíti, elbonyolítja, új és felesleges programpontokat iktat be (mint például: újabb applikációk keresése, tesztelése, és a bennük való csalódás átvészelése). Az alábbiakban szeretném megosztani a több mint egy évnyi tapasztalataimat, hogy hogyan sikerül a tabletomat a zsidóság tanulmányozásának szolgálatába állítani.

Ennek a tabletnak az elsődleges feladata számomra, hogy írógépként funkcionáljon. Ez a legfontosabb és leggyakoribb dolog, amit csinálok vele, hogy szövegeket szerkesztek (magamnak jegyzetek, illetve nyilvánosság számára publikálandó írásokat), elsősorban magyarul, néha angolul és héberül. A második nagy előnye az, hogy PDF olvasóként funkcionál (egy e-könyv olvasónál jobban, mert több tartalom fér rá, amit hatékonyabban képes böngészni). Ezen kívül még sok kisebb feladatban tud nagy segítséget nyújtani.

A tablet nagy előnye az okostelefonnal szemben, hogy nem csörög. Köztudott, hogy az okostelefon sok mindenre kiváló eszköz, de a telefonálás éppen nehezebb vele, mint a hagyományos készülékekkel. Számomra tökéletesen kielégítő, hogy a tabletban nincsen mobilinternet, nem kell hozzá külön csomag, és csak időről-időre csatlakozik a WiFi-re, hogy szinkronizálja az adataimat. Ezáltal nyugodtan bevihetem a zsinagógába, a szent könyvek közé, és az így kialakított béke szigetén kizárólag szent gondolatokkal foglalkozhatok.

Saját szövegek

1. Héber billentyűzet: External Keyboard Helper Pro. Mivel az elsődleges célom a gépelés, szükséges volt Bluetooth billentyűzetes tokot vásárolnom a tablethoz. Azonban az ahhoz mellékelt magyar és héber billentyűzetkiosztás egyaránt hagyott kívánnivalókat maga után. Ezzel az applikációval (abszolút szimbolikus összegért) minden egyes billentyűzetet magamnak állíthatok be. Aki még nem tanulta meg a héber billentyűzetkiosztást, annak már ezután nem is kell, mert sokkal egyszerűbb, ha itt a fonetikus kiejtésnek megfelelő kiosztást készít elő a saját maga számára (ahogy én is tettem).

2. Szövegszerkesztés: Dropbox. Ezt használom gépelésre. Csak szövegeket szerkesztek vele. Azt is csak 100 KB méretig, mivel utána a görgetés már nagyon fárasztóvá válik. Erre a célra létrehozok a notebookon egy külön nagyobb fájlt, amibe hétről-hétre bemásolom a keletkezett újabb szövegeket. A formázáshoz Markdown jelölést használok, abból is elsősorban a számozott fejléceket, a tartalomjegyzék preparálásához, második leggyakrabban listákat és számozott listákat, és nagy néha félkövér és dőlt kiemeléseket. Az így kapott fájlból saját, házilag írt scripttel állítok elő HTML-t, amit LibreOffice segítségével DOC-jellegűvé, majd PDF-fé alakítok.

3. PDF olvasó: Xodo. Ez a legfontosabb, nagyon sokat tud, nagyon sok konkurenciája van, és nem láttam még hatékonyabbat, praktikusabbat nála, mégsem magától értetődő, hogy minden funkcióját azonnal használni tudjuk. Először is, ha sok és nagy PDF-et szeretnénk rátölteni (pl. Hebrewbooks-ról scannelt anyagokat), akkor jó eséllyel szükség lesz egy SD kártyára. Valamint, az Android egyes verziói – tökéletesen abszurd módon – tiltják az applikációk SD kártyára való írását, ezért kénytelen az ember rootolni (nekem a one-click megoldásokkal nem sikerült dűlőre jutnom, az itt leírt eljárás viszont bevált), azaz számítógép segítségével adminisztratív jogokat biztosítani, ezáltal a garanciát elveszíteni. Enélkül az SD kártyán lévő fájlokhoz nem fűzhetünk bejelöléseket, megjegyzéseket. Érdemes ezt a néhány órát mégis rászánni, mert utána tényleg nagyon kényelmessé válik az életünk, egyetlen könyvtárba több száz fájlt is elrendezhetünk praktikusan, gyakorlatilag korlátlan méretekben, az SD kártyán.

Klasszikus szövegek

4. Sefaria. Mindenki tudja, hogy ez az első dolog, amit egy zsidó a tabletjére/okostelefonjára fel szeretne rakni: legalapvetőbb szent könyveink rendezett tára, héber és sok helyen angol nyelven is. Természetes, hogy a teljes könyvtárat le akarjuk tölteni offline böngészés céljára. Apró kellemetlenség, hogy az offline kereső kicsit lassabb a vártnál – már csak ezért is érdemes Tórát tanulni, hogy minél több mindent tudjunk fejből. Fontos trükk, hogy az Android beállításánál adjuk meg, hogy a képernyő ne sötétüljön el 15 másodperc után, és mindjárt jobb érzés használni a Sefaria szövegolvasóját is.

5. Kehati. A misna magyarázatai, modern, érthető héber és angol nyelven. Csoda, hogy sikerült a szerzőnek elérnie, hogy ingyenesen és reklámmentesen hozzáférhető, annak ellenére, hogy a copyright látszólag még nem járt le.

6. Dafyomi English. Ez nem egy konkrétan elérhető applikáció, hanem egy letöltött oldal, viszont hasznosságában felbecsülhetetlen. Például a HTTrack alkalmazás segítségével tudjuk az oldalakat letölteni, és a Cordova segítségével applikációvá fordítani. Ez körülbelül 10 óra energiabefektetést igénylő munka, de azt gondolom, hogy megéri, hogy a Talmud minden oldala, internetcsatlakozás nélkül rendelkezésünkre álljon, modern, érthető angol nyelven, a legfontosabb magyarázatok értelmezésével. Nagy segítség tud lenni, ha elakad az ember.

7. Artscroll (Tanach). Tartalmilag a megszokott magas minőség, színvonalas fordítás és elrendezés, informatikailag azonban ne támasszunk magas elvárásokat. Amíg csak egy fejezeten vagy hetiszakaszon belül vagyunk, addig kényelmes a böngészés, ha azonban már váltani kell kettő között, akkor az irreálisan sok ideig tart. Ezért a Tanach böngészésére a gyakorlatban nem használható, viszont a hetiszakasz és fordításának átolvasásának micvája kiválóan teljesíthető általa, osztottképernyős nézetben. Aki jól ért angolul, annak megengedik a rabbik, hogy az angol fordításból tanuljon, ami sokkal többet ér, mintha arámit olvasna, ha azt nem érti, vagy ha egy Artscrollnál kevésbé autentikus fordítást nézne (pl. a Sefariá-n elérhető).

 

Zene

8. Poweramp. Sok ingyenes zenelejátszó van, de nem sikerült olyan használható felületet találnom, mint a csekély összegért elérhető Poweramp. Szépen elrendezi a siurokat, zenéket, albumokba, lejátszási lista állítható össze belőlük, jól tekerhetőek a zenék, egyszerű a kattintás menetközben is a nagy nyomógombos felületnek köszönhetően. Nem érdemes az ingyenes, gyengébb minőségűekre vesztegetni az időt, tapasztalataim szerint.

9. Audio Recorder. Neve magáért beszél, gyakori és érthető a feladat, mégis, több konkurensét kellett kipróbálni, mire rátaláltam az igazán hatékony, reklámmentes és ingyenes megoldásra.

10. Guitar / Chordbot. Mert zenélni kell. Ezt már Dávid király is így tartotta, számára a zene a Teremtő szolgálatának nélkülözhetetlen eszköze volt. Nekem a gitárakkordokat a legegyszerűbb megkeresnem, amiket utána egyszerűen beüthetek a Chordbotba. Néhány évvel ezelőtt lényegében ugyanezt a funkcionalitást árulták asztali számítógépekre, csak éppen 2-3 nullával (!) drágább áron, Band-in-a-Box néven. Abszolút rugalmas, kellemes kíséret állítható össze vele, ami gyorsan segít megadni az alaphangot. Ezután további finomításokat tudunk eszközölni számítógépen a MIDI exportot követően, bármilyen komolyabb programmal (ami szintén lehet ingyenes, pl. LMMS / Ardour).

11. JStream. Ha pedig csak hallgatni szeretnénk, és nincsenek még meg a kedvenc albumaink, melyeket pl. Google Play-ről tölthetünk át Poweramp-ba, akkor ez az ideális választás. Láthatjuk egy helyen az összes vallásos zsidó zenei csatornát, miközben ki is írják, hogy éppen melyik számot játsszák. Ha van valami fogalmunk a kortárs haredi szcénáról, akkor jó eséllyel ismerősen fognak csengeni az előadók nevei, és könnyű lesz a választás.

Egyéb

12. AnkiDroid. Klasszikus flashcard, azaz szótanuló alkalmazás. Amikor jesivában voltam, azt mesélték, hogy ismernek olyan embert, aki ennek a mesteri szintre fejlesztése által vált nagy Tóratudóssá. Izgalmasnak hangzik a kihívás, már maga a rendszer is rejt némi rafinériát. Spaced Repetition System, azaz elviekben képes arra, hogy automatizmus segítségével mérje fel, hogy melyik kártyákat készüljük éppen elfelejteni, és pont akkor kérdez rá. Ahhoz, hogy igazán a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle, az enyéménél még több tapasztalat és belefektetett idő és energia szükséges, hogy pontosan milyen típusú kérdés-válasz párokat gyártsunk, és hogyan időzítsük a kártya-átnézéseinket. Ameddig eljutottam: egy kiadós talmudi vagy halachikus tanulás után rászánok még plusz 10 percet, hogy a fő pontokat 3-6 kérdés-válasz pár formájában rögzítsem. Nekem így jött össze egyelőre az itt töltött két hét alatt kb. 100 kártya. A rendszer nagy előnye még, hogy szinkronizálható internetre, internetről pedig számítógépre, többféle platformra is elérhető. Így én a kapott kártyákból utólag csoportosított PDF fájlt is gyártok, szintén saját script segítségével.

13. Quick PDF Scanner. Az ingyenes verzió is abszolút használható, én akkor fizettem érte, amikor már hosszabb ideje használtam, és küldtek is értesítőt, hogy akciót tartanak belőle (lényegében a reklámokat távolítják el a megvásárlás által). Erre a programra is az az igaz, hogy nagyon sok a konkurenciája, de kevés az igazán használható. Ez sem tökéletes, az első kép, amit készít, valamivel több ideig tart mint a többi, és egyesével adhatók meg az élek a képen. Viszont ami igazán nélkülözhetetlenné teszi, az az, hogy kellő közelítés után igazán éles képet készít, fekete-fehér, jól olvasható kontrasztot varázsol, ami lényegesen egészségesebb a szemnek, mint egy egyszerű fotó a könyvről, és ha utána Xodo-ban nyitjuk meg a kész PDF-et, akkor a betűket igazán olvashatóvá kerekíti egy hasznos, intelligens algoritmus (anti-aliasing).

14. Memo. Egyszerű, de nagyszerű. Kicsi kártyák, amikre leírjuk, hogy mit ne felejtsünk el. Kategorizálható. Mellékelni szokták a géphez, le sem kell töltenünk külön. Példa: egy este egyszerre max. 3 dolgot tudok megcsinálni, de 10 dolgot szeretnék. Erre van egy külön „Este” nevű cetlim, amin felül szerepel a három aznapi teendő, és alul minden más. Napközben pedig beírom az új tennivalókat alulra, és folyamatosan frissítem, mi kerüljön felülre.

15. Aard2. Testreszabható, betűrendes gyorskereső. Engem személyesen azért érdekel, mert sokszor emlékszem néhány szóra a Tanachból vagy a Talmudból. Erre a célra preparáltam egy-egy adatbázist, ami minden szó-hármast tartalmaz, amik egymást követik. Ha elkezdek gépelni, kiadja a lehetőségeket. A találatokban csak fejezet- és versszám, valamint talmudi oldalszám áll. Tanach találatok esetén csak az Artscroll héber-angol nyomtatott Tanach használatát preferálom, mert abban a legkönnyebb és leggyorsabb áttekinteni a kontextust. Ugyanemiatt a talmudi találatokban a fent említett Dafyomi English viszi a prímet.

16. Dictionary. Neve magáért beszél, de ebből sem egyszerű igazán jót találni. Ebben a változatban német és angol szótár egyszerre van, gyorsan talál, internetkapcsolat nem szükséges hozzá. A beépített szótárak közül hasznos kiválasztani azt a néhányat, amit használunk, betenni a Kedvencek közé, és beállítani, hogy gyorsan lehessen váltogatni a nyelvek között, a jobb felső sarokban található kis zászlós ikonra kattintva.

17. Here We Go. Egyszerű térkép alkalmazás, letölthető térképekkel. Segítségével tabletunk GPS-ként képes funkcionálni, internet hozzáférés nélkül is. Nem mindig a legfrissebbek a közlekedési információi, pl. az izraeli tömegközlekedésről nem tudott semmit, ahhoz külön applikációt (Moovit) kellett letölteni, ami csak internetről működött. Németországban azonban sok esetben a boltok helyét is tudta, csak ehhez – kissé paradox módon – először ki kell kapcsolni a WiFi-t, hogy a saját helyi adatbázisában keressen, és ne online. Ezáltal gyorsabb és pontosabb eredményekhez juthatunk. Kellemes meglepetés ezenfelül, hogy a házszámokat és még a rejtett lépcsőket, átjárókat is feltünteti.

+1. Clock. Egyszerű, beépített, analóg óra (nem is kell letölteni sehonnan, feltehetőleg fent van minden készüléken). Az Álé Sur tanítja, hogy ima előtt legalább 1 percet üljünk csendben és várjunk, tisztítsuk meg gondolatainkat, ne gondoljunk semmire, vonatkoztassunk el a külvilág ingereitől és nyugodjunk meg. Ennek segítségével imánkat lényegesen magasabb szintre emelhetjük. Ebben nyújt jelentős segítséget ez az applikáció, készítsük oda magunkhoz ima előtt, és egyszerűen csak üljünk egyhelyben.

+2. Hebrew Date Manager + Widget. „Ez a hónap legyen nektek a hónapok feje.” (Mózes 2., 12:2) Nincs zsidó Android zsidó naptár nélkül. Noha a Google Naptár sajnos nemrégiben beszüntette a héber dátumok szolgáltatását (melyet házilag Excel táblából kézzel gyártott, külön naptár létrehozásával pótoltam a magam számára), a főoldalunkon semmi akadálya annak, hogy lássuk, hogy melyik hónap, hányadika van. Ezáltal a száműzetésben is, ahol más naptár szerint él a többségi társadalom, képben maradhatunk saját időszámításunkkal kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?