Berlinből Budapestre – kétrészes interjú Szántó-Várnagy Binjominnal

A zsblog.hu szerkesztősége 5 év után ismét megkeresett néhány érdekes kérdéssel, melyekre nagy örömmel válaszoltam nekik.

Ezúton is köszönöm az inspiráló interjút! Melyből az alábbiakban kiemelnék néhány részletet.

(Külön köszönet a legutolsó kérdésért, mely jelentős szerepet játszott abban, hogy az orti.hu-ra ismét nagyobb aktivitással írjak cikkeket!)

Arról, hogy hogyan lehetne elérni, hogy többen járjanak zsinagógába:

Egy intelligens, erős pesti zsidó családból származó fiatal azt gondolhatja, hogy tehetségének legtökéletesebb kamatoztatása az lenne, ha vagy Nobel-díjas tudós lenne, vagy multimilliomos vállalkozó a startupjából. Mert ez az a sztereotípia, ami az emberekben él.

Természetesen én erről gyökeresen mást gondolok. És nemcsak én, hanem a Tóra is, és az egész vallásos zsidó társadalom. Én magam egy befejezett adattudomány tárgyú PhD-vel a kezemben ülök a zsinagógában és tanulom a Tórát. Pedig aki ismeri ezt a területet (az adattudományok területét), az tudhatja, hogy nem is unalmas, és nem is keveset fizetnek érte manapság!

Előttem ott volt a tudományos és vállalkozási karrier egyaránt. És egyiket sem tartottam különösebben rossznak!

Mégis a Tóra mellett döntöttem. Mert megtanultam, hogy ez az igazi érték.

A tudományból hírnevet, a pénzből vagyontárgyakat vehettem volna. A Tóra által azonban saját magamat pallérozhatom, jobb emberré tehetem. Időmet, energiámat és képességeimet arra szentelhetem, hogy magamat és másokat is a Teremtőhöz hozzak közelebb.

Ez pedig manapság „hiánycikk”. Ami sokkal jobban hiányzik a társadalom egészének, mint egy újabb app az okostelefonról!

Meggyőződésem, hogy ha ezt az üzenetet megértik a magyar zsidók, akkor egészen másképpen fognak gondolkodni arról, hogy érdemes-e eljönni a zsinagógába vagy sem.

A politikához való viszonyról:

Magyarországon nagyon súlyos probléma a gyűlölködés és a mindent átható politika. Ez a probléma a magyar nem zsidók problémája, és a zsidók feladata az, hogy ettől a lehető legjobban eltávolodjanak. Bárhová is kerül a vallásos zsidó ember, bármilyen nép közé, mindig erre figyeljen: amit a helyiek jól csinálnak, azt tanulja el, és amit rosszul, attól távolodjon el.

Különösen igaz ez Magyarországon, ahol a helyi népnek is súlyos, tapintható problémája a gyűlölködés. A zsidó népben is probléma ez, Bölcseink elmondása szerint a Szentély pusztulásának (és mindmáig felépületlen voltának) fő oka ez: az ok nélküli gyűlölködés (Jomá 9b).

Ha pedig belekeveredünk a politikába, akkor a gyűlölködés veszélyét is megkockáztatjuk. Ezért – ha engem kérdezne valaki –

én azt tanácsolnám, hogy szorítsa a politikával való foglalkozást a lehető legkisebb mértékűre, ne engedjen teret a gondolataiban a pártoknak, a vezetőiknek.

Emlékezzen arra, hogy a politikusokat az élteti, ha foglalkoznak velük, ezért nekik elemi érdekük még akkor is „ügyet csinálni” a politikából, ha annak a jelentősége fel van nagyítva.

Salamon király arra tanított minket, hogy „a király szíve az Örökkévaló kezében van” (Példabeszédek 21:1).

Emiatt nem szabad aggódnunk, hinnünk kell abban, hogy a Teremtő meg fog segíteni minket. Mi csak tegyük a dolgunkat, őrizzük és tanulmányozzuk a Tórát, és tartsuk nyitva a szemünket. Személyes véleményem szerint

túlzás heti 20-30 percnél több időt fektetni ebbe az erőfeszítésbe.

Chátám Szofer hetiszakasz videó sorozatomról:

Chátám Szoferről azt kell tudni, hogy a 18. század egyik legnagyobb rabbija volt, aki életfeladatának tekintette a zsidó Magyarország felvirágoztatását. A korban óriásinak számító jesivát vezetett, ahonnan az ország minden szegletébe első osztályú Tóratudósokat küldött. Hatása mindmáig érezhető – noha sajnos elsősorban nem Magyarországon, hanem Izraelben és az USÁ-ban, ahová tanítványainak hívei kivándoroltak.

Tórai magyarázatai igen eredetiek és frappánsak, betekintést engednek óriási tudásába és eredeti gondolkodásába.

Minden bizonnyal az ő érdeme, hogy Magyarországot lényegében elkerülte a haszid és hagyományos (mitnágéd) zsidóság közötti súlyos konfliktus.

Chátám Szofer gondolkodása ugyanis erősen integratív, sem nála, sem a tanítványainál nem jelent ellentmondást a Kabbala, a misztika, filozófia, és a halacha, Talmud világa. Ez visszaköszön a magyarázataiban is, ahogyan ezt hétről-hétre van szerencsénk megismerni.

A teljes interjú a zsblog.hu oldalán olvasható el: 1. rész | 2. rész

Vélemény, hozzászólás?