Meszilát Jesárim – éberség és igyekezet

Szeretnék bemutatni egy különleges könyvet, melynek fő ereje abban rejlik, hogy jó tanácsokkal tud szolgálni a lehető legkülönfélébb élethelyzetben lévő emberek számára.

Ez a könyv a Meszilát Jesárim (Egyenesek útmutatója), melyet Mose Cháim Luzzato rabbi írt a 18. században, és a zsidó muszár irodalom klasszikusává nőtte ki magát. Hála a Teremtőnek, egy kis, lelkes online tanulócsoporttal sikerült is áttekintenünk az utóbbi időben (kb. 40 darab, egyenként 10-15 perces videó formájában).

A könyv alapja a talmudi bölcsesség (még inkább: fejlődési létra), mely szerint:

A Tóratanulás éberséghez vezet, az éberség igyekezethez…” (Ávodá Zárá 20b)

De mit is jelent pontosan az éberség? És mi az igyekezet?

A Meszilát Jesárim magyarázata szerint az éberség nem más, mint az, amit ma tudatosságnak nevezünk. Érzékelni, hogy mi történik körülöttünk. Merre tartunk, hogyan kormányozzuk életünk hajóját.

Hogyan érhető el ez a cél? A lélek elszámolása [chesbon hánefes] által. Egyszerű kérdéseket kell feltenni magunknak: Hol tartok? Mit csinálok jól? Mit csinálok rosszul? Mit akarok elérni? Hogyan akarom elérni?

Ez bármilyen élethelyzetben hasznos, és sokszor olyanokra döbben rá az ember, hogy elszégyelli magát: hogyhogy ez eddig nem jutott eszembe? Hiszen én válaszolok saját magamnak!

Tehát a tudás, a képesség ott rejtőzik az emberben, és egy minimális proaktivitás elég ahhoz, hogy kimozdítsa az életét a megrekedt stabilitásából.

Az éberség végeredménye az, hogy ember megérti, hogy mit kell tennie. Ez az, amit a menedzsment világa úgy hív, hogy SMART célok. A SMART egy angol betűszó, ami magyarul például az ELMÉS betűszónak feleltethető meg:

Elérhető: a rendelkezésre álló erőforrásokkal megvalósítható

Látható a vége időben: időhöz kötött, meghatározza, hogy mikorra kell elérni az eredményeket.

Mérhető: számszerűsíthető az előrehaladás.

Érdekes: releváns, fontos lépést tesz a nagyobb cél irányába.

Specifikus: egy konkrét területet céloz meg.

A második lépcsőfok az igyekezet. Ennek lényege, hogy ebbe az ember bele is kezdjen, és ne is adja fel, mindaddig, amíg meg nem valósítja őket.

Ez a kettő tulajdonság (éberség és igyekezet) együtt képes arra, hogy masszív problémákat megoldjon az ember életében.