Honnan tudta Mózes, hogy zsidó?

Mi a helyzet a fáraó lányával, aki anyjaként nevelte? Miért nem mondta, hogy egyiptomi?

A Tóra leírja, hogy amikor kiment Mózes a testvérei közé, akkor látta, hogy bántják a testvéreit. Ebből láthatjuk, hogy a fáraó lányának nem jelentett problémát, hogy felfedje előtte az identitását. Azt viszont nem tudom, hogy hogyan oldották meg azt, hogy a Fáraó megtudhatja-e vagy sem. Hiszen ő meg akarta ölni a fiúgyerekeket.

Ha modernkori példát akarunk mondani: számos antiszemita rendszer feltételezi, hogy minden zsidó gonosz, kivéve X.Y. A díszzsidó. Eszerint lehet, hogy elfogadták, hogy Mózes zsidó, és ezzel együtt eggyel együtt őt életben hagyták.

Ez is azt mutatja, amit a Teremtő el akar intézni, azt elintézi. Mondják a magyarázatok, hogy Fáraó tudta, hogy meg fog születni az, aki a zsidókat kiszabadítja, és ezért akart minden fiúgyermeket a folyóba vetni – kivéve Mózest. Pont azt az egyet, amelyik végül tényleg kiszabadította őket!

Most is, hogy a tíz csapásról tanulunk, igazán bármikor mondhatná Fáraó hogy végezzék ki Mózest – mégsem mondja.

Valószínű egyébként, hogy Mózesnek volt egyiptomi identitása is. Hiszen amikor menekülnie kell, és megmenti a pásztoroktól a midjanita Jitró lányait, akkor mondják is, hogy egy egyiptomi férfi volt, aki minket megmentett.

Tehát ő zsidónak számította magát, de valamiért úgy tűnik, hogy azellen sem tiltakozott, hogy egyiptominak nevezzék.