„Ne félj, szolgám, Jákob!” (Jeremiás 46:27)

Nehéz időket él át Izrael népe, a zsidó nép ezekben a napokban. Elkísér minket azon­ban a nehézségekben az Örökkévaló segítsé­ge, a hitünk, és a Tóra bölcs útmutatása.

Ellentétben azokkal, akiknek nincsen az éle­tükben ilyen stabil pont, állandó értékrend, a vallásos ember számára a Teremtő és a Tóráj­a kapaszkodót jelent a bajban.

Milyen útmutatást olvashatunk ki a mosta­ni időszak számára?

Mielőtt válaszolunk arra, hogy mit kell ten­nünk, nézzük meg, hogy mi az, amit semmi­képpen ne tegyünk: ne keseredjünk el, de ne is váljunk közönyössé. Ne mondjuk azt, hogy „ez nem a mi ügyünk”. Ez a két véglet kerülendő.

Tehetetlen áldozatnak se érezzük magunkat, sem a népünket. Ne gondoljuk, hogy az „ele­mek játékszerei” vagyunk, hogy az emberi agresszió irányítja a sorsunkat. Hiszen éppen néhány héttel ezelőtt ezt olvastuk a Tórából:

Hogyan üldözhet egy ember ezret, és tíz­ezer kettő elől menekülhet? Hacsaknem Szirtjük eladta őket, és az Örökkévaló átadta őket.” (Mózes 5., 32:30)

Emiatt ingerültséggel vagy gyűlölettel se reagáljunk a hírekre. Amitől egyébként több kor­társ tanítónk is óva int: kíméljük meg magunkat az interneten futótűzként terjedő képektől és videóktól. Egyrészt, az emberi lélek sem terhelhető a végtelenségig. Másrészt, erős a gyanú, hogy ez is része az ellenünk folyó lelki hadviselésnek. És végül, de nem utolsósor­ban: embert próbáló időket élünk. Elképzelhető, hogy éppen ez az egyik próba,

hogy mennyire vagyunk képesek elszakadni a technológiától, melynek veszélyeiről an­nyit hallottunk az utóbbi években.

Nem jön a világra csapás, csakis Izrael mi­att, ahogyan írva van:

Kiirtottam népeket, elhallgattattam tornyai­kat, feldúltam utcáikat […] és mondtam: bár félnétek engem, vennétek tanítást!” (Jevá­mot 63a, Cfánjá 3:6-7 alapján)

Eszerint még ha más népekkel is történnek a tragédiák, még abból is le kell vonnunk a ta­nulságot.

Nem magyarázza, és nem is akarja megma­gyarázni a fenti idézet az ártatlan áldozatok szenvedését, ahogyan Bölcseink más helyen tanítják:

Nincsen a kezünkben magyarázat, sem a gonoszok nyugalmáról, sem az igazak szen­vedéséről.” (Ávot 4:15)

Hanem elsősorban azt kell értenünk, hogy amivel most szembesülünk, azok a sötétség erői. Az összetett emberi lélekben rejlő go­noszság, amiről szeretünk nem tudo­mást venni.

Miért fontos látnunk mindezt?

Amitől mindnyájan elborzadunk, az az irga­lomnak a hiánya.

Éppen az irgalom, az isteni kegyelem 13 tu­lajdonsága volt az egyik központi témája a nagyünnepeknek, amit nemrég hagytunk magunk mögött. Amiről Bölcseink azt tanít­ják, hogy ha azt elmondjuk a közösségben, akkor semmiképpen „nem tér vissza válasz nélkül” (Ros Hásáná 17b) – az Örökkévaló mindenképpen meghallgatja imáinkat.

Abban hiszünk, hogy ami a földön történik, az attól függ, hogy mi törté­nik az égben. Ezeknek a „mennyei történéseknek” azon­ban itt, a földön vannak a gyökerei – ezért aztán minden itt dől el.

Vagyis ha mi, itt a földön az irgalmassá­got gyakoroljuk, azzal az égben is fel tudjuk éb­reszteni az irgalmat. Ahogyan Böl­cseink ta­nítják:

Mindenki, aki irgalmazik a teremtménye­ken, azon irgalmaznak az égből.” (Sábát 151b)

Egy fontos feladata ennek az időszaknak, hogy végiggondoljuk, hogy ki az, akin tud­nánk „irgalmazni”? Ki az, aki megérdemel­né a haragunkat, most azonban mégis csök­kentjük? Hányszor vagyunk haragosak a nap folyamán, és tudnánk valahogyan csökken­teni ezeket?

Ezáltal saját magunknak és bajba jutott test­véreinknek egyaránt szerezhetünk érdeme­ket és védelmet.

Az irgalom mellett a bizalom is fontos.

Egy vallásos ember mindig kizárólag a Te­remtőben bízik. Akkor is, hogyha van „vas­kupolája” és erős hadereje.

Éppen a mostani történések bizo­nyítják a legjobban, hogy hiába minden emberi böl­csesség, ha a Teremtőnek mások a tervei:

ha Ő akarja, akkor képes bolondot csinálni a vi­lág legfejlettebb titkosszolgálatából is.

Nem azért, hogy nekünk ártson, ha­nem éppen ellenkezőleg: hogy minket bölcsebbé tegyen és saját maga felé, az Élet Forrása irányába fordít­son, tereljen. Hiszen ez a mi javunkra válik.

Vélemény, hozzászólás?