A Fáraó, aki feltörte a Facebookomat

Mint tudjátok, van egy kis zsinagógánk, ahova járunk, ahol imádkozunk és tanulunk. És van ennek a zsinagógának egy Facebook oldala, melyet vagyonszerzési célzatból feltörtek. Megjelent egy hacker, aki bizonyos összegért hajlandó lenne visszaadni. Nem voltam kíváncsi az összegre, úgyhogy nem folytam bele a tárgyalásba.

Mindenesetre nem a hackert hibáztatom, mert az egy kisstílű bűnöző. Viszont a Facebook egy nagy és komoly szervezet, amelynek – mint hamarosan látni fogjuk – jelentős a felelőssége ebben az ügyben is.

A hetiszakaszban a Fáraó nem engedi el a zsidókat. Miért is engedné el őket? Ingyen dolgoznak neki. Másrészt: tíz csapás érte Egyiptomot. Kilenc csapás után a Fáraó már igazán elgondolkodhatott volna. Hiszen Mózes pontosan előre jelzi, hogy meg fog halni minden elsőszülött. Ki akarhat vajon ilyesmit?

A Talmud bölcsei azt mondják, hogy az elsőszülöttek is hallották a hírt, és nem hagyták annyiban. Polgárháborút rendeztek, és az elsőszülöttek harcoltak a Fáraó seregei ellen. Ez azonban nemcsak a Talmud bölcseinek a túlzó elbeszélése, hanem a józan logika diktálja így: semmilyen értelmes ember nem hagyta volna a Fáraó helyében, hogy a tizedik csapás bekövetkezzen, és minden józan ember tiltakozott volna.

Mégsem ez történt, mivel „az Örökkévaló megkeményítette a Fáraó szívét”. Ezt úgy is érthetjük, hogy a Fáraó nagy és hatalmas, és emiatt meg volt győződve arról, hogy ő mindent jobban tud másoknál, és nem vette figyelembe senki másnak a véleményét.

És itt visszatérünk a Facebookhoz. Manapság nagyon divatosak az összeesküvés elméletek, hogy akik fent vannak, az a háttérhatalom, vagy a zsidók, akik hatalmasak, okosak, és nagyon gonoszak. Ez is egy módja annak, hogy hogyan értelmezzük a helyzetet, de én másik utat választok.

Van egy olyan dolog, amit úgy hívnak, hogy az Örökkévaló „ítélkezés tulajdonsága” [midát hádin]. Ha ő azt mondja, hogy neked ez jár, akkor nincs apelláta. És pontosan így működnek ezek a hatalmak. Amikor valaki hatalomra kerül, akkor elveszíti a józan ítélőképességét: nem lesz kezelhető, nem lehet vele beszélni. A Fáraóval sem lehet beszélni, mert ő „jobban tudja”. A szolgái megpróbálják lebeszélni, az elsőszülöttek megpróbálják eltávolítani, de nem tudják. Hasonlóan: a Facebook irányítja, átveszi az egész életünket, és nem lehet vele mit csinálni.

Egy kicsit elkezdtem kutatni, hogy megpróbáljam garantálni, hogy legközelebb ne történhessen ilyesmi.

Ott találtam, hogy a kétfaktoros autentikációnál van egy olyan, hogy „felismert eszközök”, melyekhez nem szükséges a kétfaktoros autentikáció. A saját listámban azonban olyan eszközök vannak, amiket nem ismerek fel, és el sem tudom őket távolítani! Mivel olyan sok van, hogy rengeteg időbe telne, mire mindet eltávolítanám. Nem is tudom, hogy hogy kerültek oda.

Az egész nagyon abszurd. Úgy tűnik, mintha a Facebook összejátszana a hackerekkel. De mi ennek az egésznek a logikája?

Midát hádin – az ítélkezés tulajdonsága. Az Örökkévaló tesz a világba olyan dolgokat, amik fölöttünk vannak, amikkel nem tudunk vitatkozni, harcolni és nincs semmi más eszközünk, csak az, hogy megpróbáljuk saját magunkat kijavítani. A felettünk lévő „háttérhatalmat” nem tudjuk kijavítani. Nagyon sokan próbálkoztak ezzel.

De ha magunkat kijavítjuk, és valóban úgy tekintünk ezekre a dolgokra, mint az Örökkévalónak az „ostorára”, ami, ha kell, megbüntet minket, akkor a megoldás igazán egyszerű. Mert akkor tényleg csak arról kellene gondoskodni, hogy ne szolgáljunk rá a büntetésre.

Mindenki tudja magáról, hogy miben fejlődhet. Én is tudom magamról, hogy tanulhatnék egy kicsit több Tórát (úgyhogy mindjárt el is kezdem). Lehet, hogy ti is tudjátok magatokról, hogy jót tenne az néha, ha eljönnétek hozzánk imádkozni. Ez is lehet egy módja annak, hogy érdemeket szerezzünk.

Amíg az ember érdemeket szerez, és kijavítja a hibáit, addig be van biztosítva. De az ítélet tulajdonságát legyőzni nem tudja. Csak azt tudja elérni, hogy ő ne szolgáljon rá az ítéletre.

Mindenkinek kívánok nagyon szép sábeszt, nagyon kellemes pihenést, jó hétvégét!