Ki irányítja a világot: az ember vagy Isten?

Az utóbbi napok eseményei Magyarországon jó alkalmat adhatnak arra, hogy minél többen elgondolkodjanak ezen az igencsak alapvető kérdésen.

Talán az egyik legfőbb ideológiai ellenfelei az istenhitnek a mai világban a különféle összeesküvés-elméletek. Ezek mind-mind azt mondják, hogy emberek egy bizonyos csoportja (a kormány, a média, a háttérhatalom, a zsidók, stb.) hatékonyan kontrollálják a világ eseményeit.

Ezzel szemben mi azt gondoljuk, hogy az Örökkévaló az, aki irányítja a világot.

A Tóra ezt így fogalmazza meg: „ne mondd, hogy ’a kezemnek az ereje és a hatalmam az, ami ezt a nagy sikert hozta nekem’” (Mózes 5., 8:17).

Azaz: ne fuvalkodj fel, és ne mondd, hogy te vagy az, aki kontrollban van, akármilyen nagy is a hatalmad.

Sőt: másról se gondold, hogy képes kontrollálni, kézben tartani az eseményeket. Erre egyedül a Teremtő a képes, aki időről időre bele is avatkozik az eseményekbe, eléggé egyértelműen, azok számára, akik nyitottak arra, hogy ezt meghallják.

Akik eddig azt gondolták, hogy Magyarországon a kormány, a hatalom, meg a miniszterelnök irányít mindent, azoknak a legutóbbi idők fejleményei (a köztársasági elnök lemondása és az azt övező események) jó apropót adhatnak arra, hogy ezt újragondolják. Számukra ugyanis ez az incidens komoly veszteséget és kockázatot is jelent.

Ezáltal is gyarapodhat a nyugodt, kiegyensúlyozott emberek köre Magyarországon. Ugyanis sokkal megnyugtatóbb a tudat, hogy életünk és sorsunk az Örökkévaló kezében van, nem pedig emberében:

Inkább essem az Örökkévaló kezébe, mert nagy az Ő irgalma, csak ember kezébe ne essek.” (Sámuel 2., 24:14)